Equitatus

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Početna Škola Jahanja
E-mail

Škola jahanja

Nedavno sam razgovarao s jednim prijateljem koji je u malo poznijoj dobi (čitaj trideset i neka) poželio zajahati konja. O jahanju zna otprilike onoliko koliko je vidio u western filmovima, i sad bi i on "tak nešt". Ode on lijepo do prve škole jahanja i kaže im kako bi se on igrao kauboja i Indijanaca, a oni njemu ni pet, ni šest, nego sedam: može, prijatelju, upiši se u školu jahanja!

On totalna zbunjola; kakva sad škola jahanja; on hoće juriti po livadi, a oni bi njega u manjež. Pita on opet (poput malog Ivice - U NAJBOLJIM GODINAMA), kaj sad škola jahanja, pa ne zanima njega ni sport, ni prepone, ni dresura i ine bravure - on bi na konja i na livadu. Odgovor opet – može, upiši se u školu jahanja. Ne bi njemu niš jasno i ode jahanje na led do daljnega. Pa neće valjda U NAJBOLJIM GODINAMA među klince i u manjež?!

Žali se tak on meni kak nemaju razumijevanja za njegove želje, nego ga tam guraju u neku "školu jahanja".

Posjednem ja njega pred sebe pa krenusmo od početka. Velim ja njemu:

To Ti je kak i onda kad nisi bio U NAJBOLJIM GODINAMA, pa si išao na vozački ispit. Kakav reli, kakve trke automobila? Sve je to lijepo, pogotovo na TV-u kad mi (DEČKI U NAJBOLJIM GODINAMA) GLEDAMO ZUJANJE PO MONTE CARLU (PA ZASPEMO), ali to je nadogradnja na osnovne vještine upravljanja autom, a one se pak, bar po pravilu i zakonu, stječu u auto-školi. Isto ti je, prijatelju, i s jahanjem. U školi jahanja naučiš osnove; kak očistiti i pripremiti konja za jahanje, kak se popeti na njega, kak ga potjerati i zaustaviti i kako skrenuti. A U NAŠIM, NAJBOLJIM, GODINAMA, ZAUSTAVLJANJE TI JE NAJVAŽNIJE! Tek kad to savladaš, možeš glumiti John Wayne-a po livadama (krenuti u nadogradnju jahaće vještine ovisno o SVOJIM afinitetima i željama, ali i mogućnostima konja).

Aha! Taj dio smo svladali. A kaj s opremom? Kaj mi treba da bi se u školi jahanja osjećal ugodno?

Ni tu nije niš prekomplicirano. Kao prvo i osnovno trebaš jahaću kacigu koju je u pravilu dužna osigurati škola jahanja, ali čisto iz higijenskih razloga preporučam da kupiš svoju. Na kacigi se ne špara; najbolje je da ti nikad ne zatreba, ali ak ti zatreba samo jednom, isplatit će se. Isto tako, kvalitetnije kacige su puno udobnije za nošenje, imaju i bolju ventilaciju pa ni za ljetnih vrućina ne stvaraju osjećaj nelagode. Jahaća kaciga, slično motociklističkoj mora na glavi čvrsto stajati, skoro da žulja, a da ti ipak nije neugodno.

Sljedeće što skoro pa obavezno moraš nabaviti su čepse. Taj dio opreme izgleda kao sara čizme, a svrha čepsi je da zaštititi potkoljenicu od žuljeva koje izazivaju stremeni (uzengijski) remeni.

Potpuno zadovoljavajuće čepse su i one najjeftinije koje koštaju cca 250,00 kn. Uz to bilo bi pametno još investirati i u rukavice (za početak pamučne) koje koštaju cijelih 28,00 kn a zaštitit će ruke od žuljeva koje mogu napraviti vojke.

To ti je otprilike sve što je potrebno za odlazak u školu jahanja i ujedno je osnovna oprema neophodna za druženje s konjima.

Daljnji popis opreme je podugačak, ali o tome ne treba razmišljati dok se ne odlučiš ozbiljnije posvetiti konjima i jahanju.

Je. Al ja bi i jahaće čizme!

Kaj got, prijatelju! Nepraktične su, a i stoje pravo malo bogatstvo!  Da previše ne elaboriram, nek ti kao argument posluži činjenica da i profi jahači mahom u svakodnevnom radu koriste jahaće cipele + čepse. U startu čak nije nužno investirati ni u jahaće cipele; za školu se mogu koristiti bilo koje cipele s petom (peta je bitna da noga ne može skliznuti kroz stremen (uzengiju)). No, ako baš želiš kupiti jahaće cipele - istinabog možeš ih koristiti i u drugim prilikama, ne samo za jahanje.

Kao i cipele, odnosno eventualno čizme, u sljedećoj fazi nabavke opreme trebat će ti jahaće hlače (rajterice). One ti olakšavaju jahanje jer nude povećano trenje prilikom sjedenja u sedlu pa sprečavaju klizanje naprijed natrag po sedlu, a osim toga nemaju unutarnji šav na nogavicama pa je svako žuljanje svedeno na najmanju moguću mjeru.

Ono što nikako ne smiješ zaboraviti je zaštitni prsluk koji je za djecu obavezan, a za  NAS DEČKE U NAJBOLJIM GODINAMA (ČITAJ: ODRASLE U TRIDESET I NEKOJ) preporučljiv. On naime štiti kralježnicu od eventualnih ozljeda prilikom pada (ne pada se uvijek na mekano; pogotovo kad iz manježa kreneš na livadu), a isto tako i od eventulanog udarca konja ako on na nekom terenu padne zajedno s tobom. Konj te sigurno neće namjerno udariti, ali u padu je nažalost sve moguće.

Za početak mislim da ti je dosta i da sam ti opisao većinu važnih stvari s kojima se možeš susresti u školi jahanja. Sve što te bude zanimalo - pitaj. Sa zadovoljstvom ću ti odgovoriti.

Nekoliko dana kasnije, sretnemo se mi ponovno. Kako je u školi jahanja?, pitam ja. Ne pitaj ništa, kaže prijatelj, čitava femili ide sa mnom - i nemoj nikom reći - al klinci su se bolje snašli...

 

Prijavite se

Predbilježite se


Predbilježite se za primanje novosti o akcijama, popustima, novim proizvodima ...
Novosti u Vaš sandučić
Registrirajte se na stranicu kako bi mogli primati novosti.
Još nemate račun? Prijavite se